Schotland

Hello Everbody ( Hallo Iedereen)
We zijn enkele weken geleden naar Schotland gevlogen. We kwamen er snel achter dat ze daar duidelijk een andere taal spreken. Want de piloot begroette ons in het Engels met: ‘Hello’ en ‘ Good morning’. We hebben ook al een paar woordjes in het Engels geleerd: Hello betekent hallo, Goodmorning betekent goedemorgen, one two three betekent een twee drie, i love you betekent ik hou van jou enzovoort. De kleuters vonden het geweldig.
Sommige kinderen konden Schotland ook al aanduiden op de wereldbol. Heel erg knap!
Schotland staat bekend om zijn schotse kleren: De kilt! Dit is eigenlijk de rok die ze in Schotland dragen. We mogen het geen rok noemen maar een Kilt.
Er was een fish en chips winkel gemaakt waar de kinderen frietjes konden bakken en deze konden verkopen aan de Schotse klanten. Deze klanten hadden zich verkleed met een echte kilt. Superleuk om te zien!
Ook werd er flink gewerkt aan het contract! Kijk maar mee naar de foto’s.
Dinsdag zijn we de dag begonnen met een leuke uitstap naar de schapenboer. Er was een onderzoeksvraag: ‘Hoe worden schapen geschoren?’ Deze vraag zijn we heel goed gaan onderzoeken.
We konden gaan kijken hoe zo’n schaap werd geschoren. De eerste reacties van de kinderen op de boerderij was: ‘Bah, wat stinkt het hier. Is dat normaal?’ Sommige kinderen zijn deze geur niet gewoon. 
Er is een scheerapparaat voor nodig. De boer houdt het schaap stevig vast zodat het niet weg kan lopen. Daarna scheert de boer het wol van het schaap.
Het schaap was heel gelukkig toen het wol eraf was. Nu heeft zij het lekker fris in de warme zomermaanden. Het wol van het schaap wordt gebruikt voor kleren te maken. Dit kan Lucie bevestigen want haar trui is van wol gemaakt.
Een vrouwelijk schaap heet een ooi en deze had 2 lammetjes. Het was leuk om te zien! Kijk maar eens mee naar de foto’s.
Naderhand zijn we even op de boerderij gaan rondkijken. We zagen koeien, stieren en kalfjes. De stier zat apart en mochten we niet dicht bij komen omdat hij soms boos kan worden. Dan gaat hij bokken met zijn hoofd. Dit kan heel veel pijn doen.
We bedankte de boerin en de boer en zijn naar onze 2de uistap geweest. In schotland leven niet alleen schapen maar ook ‘galloways.’ Dit zijn een soort koeien met lange haren.
We mochten in de wei gaan kijken. De koeien kwamen jammer genoeg niet dichtbij want ze hadden een beetje schrik van ons lawaai.
De man heeft ons dingen verteld. De galloway eet heel graag speciale snoepjes die gemaakt zijn van hooi en suikerbiet, ze hebben schrik van mensen en leven in een groep samen. De stier is de baas van de groep en het kalfje was het jongste dier. De man had ook een stok bij voor als de stier zo bokken dat hij die kan bang maken met zijn stok. Dit heeft hij gelukkig niet moeten doen.
Rune wou graag weten welk nummer het kalfje had. Want deze galloways hebben geen namen maar nummers in de oren. De man had ook getoond hoe ze zo’n kaartje in de oor schieten. Je kan het vergelijken met het schieten van een oorbel.
Rune was mee gaan kijken en hij heeft de stier een snoepje kunnen geven. Kijk maar eens mee naar de foto’s.
We hebben naderhand gezellig kunnen picknicken en nog even kunnen genieten van het mooie weer.
We hebben onze dag afgesloten met een leuke turnles. We hebben een deel van de highland games gespeeld. Dit zijn games in Schotland die bepalen hoe sterk iemand is. Je hebt boomstam gooien, kegelen, zaklopen, dansen en touwtrekken. Dit laatste hebben we geprobeerd. Het was heel leuk om de kinderen bezig te zien.
Ann en Kiri hebben zich ook van hun beste kant laten zien. Het was een leuke en hilarische turnles. En ja hoor, we zijn heel erg sterk 
Woensdag was een speciale dag want we kregen 2 keer bezoek in de klas. Ons eerste bezoek was van een doedelzakspeler. In schotland is de doedelzak het instrument! Maar wij wisten niet hoe het instrument eruit zag, welk geluid het maakte, van welk materiaal het gemaakt was… Dus lieten we een expertise op bezoek komen.
De kinderen waren onder de indruk van de stoere doeldelzak speler.
Hij vertelde ons leuke weetjes over de doeldelzak, de speciale kleding en over Schotland zelf.
Zo kwamen we te weten dat de doeldelzak van kunstof, zwart hout en stof is gemaakt, het geluid heel scherp is voor de oren, je heel veel lucht moet hebben om te kunnen blazen en dat de doedelzak niet kan staan zonder een steun want dat valt deze om.
De kleding was heel mooi. De mannen in Schotland dragen een kilt, een stoere riem met de Schotse vlag en kousen die gemaakt worden van schapenwol.
Het geluid was heel erg mooi. De kinderen mochten ook een voor een op de fluit blazen. Ze konden de doeldelzak niet vast houden want deze is redelijk groot.
De doedelzakspeler eindigde met een mooi lied dat hij speelde op de speelplaats voor alle kinderen van de school. Kijk maar eens mee naar het filmpje.
Onze 2de expertise was Danny, onze directeur. Hij is 7 jaar geleden op vakantie geweest in Schotland. Hij wist ons te vertellen dat het weer heel slecht is, altijd maar regen. Er hele mooie landschappen zijn, er wordt veel Wiskey gedronken: dit is een typisch drank van Schotland. In Engeland eten ze veel fish en chips maar een typisch gerecht van Schotland was ‘Haggis.’ Dit was de schapenblaas van een schaap, hierin zaten alle organen van het schaap: de hersenen, de wangen, de lever,… Alles werd goed gekookt en zo kon je het lekker opeten. Danny vond het wel lekker maar zou het niet dagelijks eten.
Danny was ook verkleed als een Schot. Hij had een kilt aan. Dit was heel leuk voor de jongens. Want een stoere Schot draagt een kilt. Kijk maar eens mee naar de foto’s.
Donderdag zijn we onze dag begonnen met de actua van Lucie. Zij had een actua over babygiraffen. Deze waren zo’n 2 meter lang bij geboorte. Dit zijn we onmiddellijk gaan uittesten. Hoe lang is 2 m nu eigenlijk. We hebben samen gemeten, gedacht en gedaan. Dit was ons besluit: 2 m zijn 2x meetlatten van 1 m, 1m + 1m=2m en 2 meter is te vergelijken met 6 kinderen. We gingen dan ook meteen aan het werk. We hingen de meetlijn op en tekende een giraf ernaast. Zo konden we duidelijk zien hoe lang 2 m is.
De kinderen hebben ook super goed doorgewerkt aan het contract. Sommige moesten iets bouwen met de domino, anderen mochten iets creëren met duimspijkers en je had ook kleuters die een tekening moesten maken op de lichtbak.

Deze diashow vereist JavaScript.