Project: ‘Vlieg met me mee.’

Olà Pais ( Hallo ouders)
We zijn deze week naar het land Portugal gevlogen. Maar voor we in het vliegtuig konden stappen, moesten we eerst onze tickets gaan halen bij de Piloot. Want hij bestuurt het vliegtuig. Zonder ticket is er geen vlucht voor ons.
Toen we ons ticket hadden gekregen van de piloot, moesten we in de ronde onze zitplaats gaan zoeken. Hetzelfde nummertje zoeken dat ook op het ticket te vinden was. Voor sommige was dit een hele klus, maar we hebben elkaar heel goed geholpen.
Het vliegtuig steeg op en we kwamen aan op onze bestemming: ‘Portugal’.
Jibril wist waar België lag op de wereldbol en kon dit ook goed aanduiden en vertellen aan de kleuters. Simon wist dan weer waar Portugal lag, want hij kende de vlag.
De vlag had de kleur: groen, rood en beetje geel in het midden.

Rune had een brief/ email bij van een Portugese mevrouw. Zijn mama kent iemand die in Portugal woont. De piloot moest het even vertellen in het Portugees en Rune kon het vertalen in het Nederlands voor de rest van de kinderen. Zo stond erin: ‘Ik ben Rune en ik woon in België’. Dit was een leuke starter.
Tijdens de schrijfdans hebben we leuke vulkanen mogen tekenen. Eerst moesten we lijnen maken van de vulkaan. Dan kwam de lava die eruit spuiten. Als derde waren er stenen die van de vulkaan afrolden. Als laatste mochten ze een eigen creatie maken van hun eigen vulkaan. De vulkanen hangen op in de klas.
We hebben de dag afgesloten met een leuk fotospelletje: ‘Waar stond de fotograaf?’ De fotograaf had foto’s getrokken, maar was vergeten waar hij stond. De kleuters mochten in groepjes werken van 3 kinderen. 1 kleutertje had de foto van de fotograaf vast. Het 2de kleutertje mocht het vliegtuig op de juiste plek leggen. De laatste kleuter mocht de juiste foto proberen te trekken met de iPad. Ze waren heel betrokken bezig en vonden het super leuk om te doen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze diashow vereist JavaScript.

Tijmen had op dinsdag leuke spulletjes meegebracht van Portugal: een krabbenpoot, potje met mooie stenen erin en een zeekat. We wilden natuurlijk weten hoe onze zeekat leeft. Tijmen en Anna zijn dit onderzoekje dan gaan doen. We hebben opgezocht op internet en een filmpje bekeken.
Hij is de jager van de zee en jaagt veel op vissen. Onze zeekat komt veel voor in de Noordzee en leeft op de bodem van de zee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de ronde zijn we met zijn allen stevig begonnen aan ons contract. We mochten de letter ‘P’ versieren: verven en knippen en plakken in de juiste kleuren van Portugal. Een vrije tekst was ook een opdracht en de super leuke werkblaadjes mogen we niet vergeten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het was lekker warm weer en we konden onze boterhammen buiten opeten. Kijk maar eens hoe gezellig het hier aan toe gaat. Foto 21-04-15 12 01 15Er stond namiddag een waterbak buiten. Hier kunnen de kleuters water vervoeren van de ene beker naar de andere door middel van buizen. Of bekers vullen en terug leegmaken, trechters gebruiken voor het water te vervoeren enzovoort. Maar er was een lek. Dus de kleuters moesten dit eerst oplossen. Kijk maar mee. We hebben vanaf vandaag een fotograaf in de klas die sfeerfoto’s maakt. Kijk maar eens mee.

Deze diashow vereist JavaScript.

Woensdag zijn we onze dag begonnen met een leuke vakantieronde. De kleuters mochten allerlei spulletjes meebrengen van vakantie: foto’s, boekjes, voorwerpen, souvenirs enzovoort.
Lennert had leuke en mooie schelpen en stenen bij, Ella had een lavendelzakje bij dat heerlijk rook. Anouk had dit ook bij. Ze hebben het met elkaar vergeleken en het was dezelfde geur maar een ander zakje.
Door linde wisten we wat klein, middelgroot en groot was. Ze vertelde dat ze schelpen had gevonden en ze had de schelpen in een middelgroot zakje gestoken.
Luna had leuke foto’s bij, Rune had een boek meegebracht over Portugal. Er stonden leuke foto’s in over het land. Simon had een interessant boek bij over het WK voetbal. In het boek stonden verschillende landen. Hij kon de landen aanduiden en de vlaggen benoemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Nathalie kwam in de klas met de oudste kleuters het cijfer 1 oefenen. De kleuters konden 1 leren schrijven. En ja hoor, dit kunnen ze behoorlijk goed!

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de speeltijd hebben we geleerd hoe we moesten zaaien. Zo is er aarde, water, zaadjes en zonlicht nodig om een plantje te doen groeien. Er was een stappenplan en de kleuters mochten de foto’s in de juiste volgorde leggen. Daarna hebben we getoond hoe we nu precies aan de slag moeten. Nu kan iedereen zijn eigen potje zaaien.

Deze diashow vereist JavaScript.